Рибено Масло или Масло от Крил? Какви са Разликите?     

Масло от крил срещу рибено масло? Популярните хранителни добавки споделят прилики и са известни с богатото си съдържание на Омега-3 мастни киселини. И двете масла имат потенциални и доказани ползи за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, намаляване на възпалението и подобряване на когнитивната функция. Основните Омега-3 мастни киселини, присъстващи и в двете, са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които са от съществено значение за различни физиологични функции. 

Тези съставки допринасят за здравето на сърцето чрез понижаване на триглицеридите и подпомагане на артериалната функция. Те играят и решаваща роля за здравето на мозъка, като потенциално подобряват когнитивните функции и настроението. Как да изберем, обаче, рибено масло или масло от крил?

Рибено Масло или Масло от Крил? 

Може да се каже, че ползите от двете добавки са очевидни и включването им във всеки хранителен режим е задължителен процес. На лице е пренаситен пазар с множество предложения, които включват голям брой съставки с неясен произход и качество. Често потребителите не знаят какво да използват. 

Вече бе споменати ползите на Омега-3 мастните киселини за организма. Най-лесният достъп до тях е чрез прием на продукти, съдържащи в себе си или масло от крил, или рибено масло. Приликите между двата продукта са очевидни. По какво обаче те се различават и как да направим правилния избор?

Произход

Основополагаща разлика между двете масла е произходът им и начинът им на добавяне. Рибеното масло се извлича от тъканите на риби с висока концентрация на мазнини. Такива риби могат да бъдат видове като скумрия, херинга, аншоа и сьомга. Екстракцията включва пресоване на рибата или използване на разтворители за получаване на маслото, което след това се рафинира и пречиства, за да се създаде крайният продукт. Този процес, обаче, има негативни последици върху околната среда. Фактори като прекомерния улов, разрушителните практики от риболова и застрашаването от изчезване на някои видове риба могат да имат отрицателно въздействие върху морските екосистеми. Добивът може да допринесе за намаляване на рибните популации, нарушавайки баланса на екосистемата и засягайки други видове, зависими от тези риби. Към момента в световен мащаб се наблюдава недостиг на рибени масла поради нарушаване на популацията на основно използваните видове риби за извличане на рибено масло.

От друга страна маслото от крил се извлича от малък, подобен на скариди ракообразен зоопланктон, който обитава студените води на Антарктическия океан. Антарктическият крил е жизненоважен компонент от морската хранителна верига. Уловът и обработка му е строго регулиран и се извършва по екосъобразен начин така, че да не нарушава екосистемата и околната среда. Крилът е известен с бързите си темпове на размножаване, а уловът се равнява на едва 1% от цялата биомаса. Тези фактори правят добивът на чистото масло от антарктически крил в пъти по-екосъобразен и щадящ околната среда от процесите, свързани с извличането на рибено масло. 

Състав и ефект

Чистото масло от крил предлага някои потенциални предимства пред традиционното рибено масло поради уникалния си мултикомпонентен състав. Една забележителна разлика е наличието на фосфолипиди, астаксантин и холин

За разлика от рибеното масло, което съдържа триглицериди, омега-3 мастните киселини в маслото от антарктически крил са свързани с фосфолипиди. Тази молекулярна структура подобрява усвояването и използването на омега-3 от човешките клетки. Фосфолипидите в маслото от крил могат да улеснят преминаването през клетъчните мембрани, доставяйки по-ефективно EPA и DHA до тъканите и органите. 

Маслото от крил съдържа и астаксантин, мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства и подобрява стабилността на маслото

Холинът е прекурсор на невротрансмитера ацетилхолин, който не се синтезира в човешкото тяло, а е есенциален нутриент за оптимално здраве. Холинът поддържа оптималната когнитивна функция. Достатъчната концентрация на холин в организма спомага за подобряване на паметта и поддържане на фокуса. Холинът спомага за работата на черния дроб и за регулиране на кръвното налягане. 

Някои проучвания предполагат, че маслото от крил може да има по-добра бионаличност от рибеното масло, което означава, че тялото може да абсорбира и използва по-висок процент от омега-3, които доставя. Това може да доведе до увеличени ползи с по-малки дози масло от крил в сравнение с рибеното масло. 

Изследванията показват, че маслото от крил може да има добър ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, като намалява нивата на триглицеридите и насърчава здравословен липиден профил. Уникалната комбинация от фосфолипиди и астаксантин допринася за здравето на ставите и цялостното благосъстояние. 

При това положение - рибено масло или масло от крил? И двете имат своите ползи, но хората могат да открият, че при прием на маслото от крил, с подобреното усвояване и антиоксидантната защита, го правят предпочитан избор. Въпреки това личните предпочитания, диетичните ограничения и съображенията за устойчивост също трябва да ръководят решението

Източници:
Pharm Easy
Dopple Herz
Superba Krill
Drugs.com
Web MD

Масло от крил срещу рибено масло - съпоставяне

С оглед на изложеното до този момент можем да направим просто сравнение между добавките. Целта тук е Вие да си направите информиран избор за ползите и минусите на двата продукта. 

  • Сравнение

    1. Омега - 3 мастни киселини
    2. Натурални антиоксиданти
    3. Екосъобразен добив
    4. Остатъчна миризма
    5. Произход
    6. Препоръчителна Дозировка
    7. Цена за доза
  • Krilixir Krill Oi

    няма 

    Антарктически крил

    до 1000 мг

    2.60 лв.

  • Рибено масло

    5️⃣0️⃣ / 5️⃣0️⃣

    на риба

    Риби с високо ниво на мазнини

    до 4000 мг.

    1.70 лв.

Заключение

Кое да изберем - масло от крил срещу рибено масло? Както рибеното масло, така и маслото от крил предлагат ценни омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето. 

Уникалният състав на маслото от крил, обаче, с фосфолипиди и астаксантин, има убедителни предимства. Фосфолипидната структура подобрява абсорбцията, осигурявайки ефективно доставяне на омега-3 до клетките. Антиоксидантните свойства на астаксантина предпазват маслото от окисление, като повишават стабилността и намаляват риска от окисление. Маслото от крил е благоприятен избор за сърдечно-съдовото здраве, намаляването на възпаленията в организма, подобряването на функциите на черния дроб, мозъка, ставите, подмладяването на кожата и цялостно благосъстояние. Тъй като потребителите търсят оптимална добавка, отличителните качества и хранителен профил на Krilixir Krill Oil го правят верен съюзник и предпочитан избор, осигуряващ цялостни ползи с потенциални предимства пред традиционното рибено масло.

FAQ:

1. Рибеното масло и маслото от крил едно и също ли са?
Рибеното масло и маслото от крил имат сходни качества и са полезни за организма, но произходът, начинът им на придобиване и хранителният профил поставят разделителна линия между продуктите. 

2.Кое е по-добро: рибеното масло или маслото от крил?
Забележителният хранителен профил на маслото от крил и наличието на фосфолипиди, холин и астаксантин го правят предпочитана добавка пред обикновеното рибено масло. 

3. Колко струва маслото от крил?
Krilixir Krill Oil може да бъде закупен онлайн на krilixir.com или в аптечната мрежа. Препоръчителната цена на една опаковка от хранителната добавка е на стойност 78 лв. 50 ст.