Как се Добива Mаслото от Aнтарктически Kрил?

Крилът, ракообразен зоопланктон, подобен на скариди, е неразделна част от морските екосистеми и играе решаваща роля в хранителната верига. Крилът живее в студени, богати на хранителни вещества води и се среща предимно в Антарктическия океан. 

Тези малки същества имат забележително екологично значение, служейки като основен източник на храна за различни морски видове, включително китове, тюлени, пингвини и множество видове риби. Въпреки миниатюрния си размер, антарктическият крил образува огромни рояци, често наброяващи милиарди, създавайки природна феерия. Хранейки се с фитопланктон и други микроскопични организми, крилът филтрира хранителни вещества от океана, превръщайки ги в концентриран източник на енергия за по-високи трофични нива. 

Освен екологичната си роля, крилът привлича вниманието и заради хранителната си стойност. Маслото от антарктически крил е познато в търговската мрежа заради уникалния си хранителен състав и изключителните ползи за човешкия организъм.

Как се добива маслото от антарктически крил?

Добивът на масло от крил поражда опасения относно въздействието върху екосистемата. Прилагат се устойчиви и екосъобразни практики за улов на крил, като по този начин се гарантира, че ще бъдат предотвратени възможните щети върху природата. 

  1. Ловът на антарктически крил в Южния ледовит океан е строго регулиран, като се  предотвратява свръхексплоатацията и се гарантира опазването на деликатната екосистема. 
  2. Корабите, участващи в събирането на крил, се придържат към стриктни указания, за да се избегнат неблагоприятни ефекти върху други видове, като например морски птици и морски бозайници. 
  3. Крилът е известен с бързите си темпове на размножаване, а уловът се равнява на едва 1% от цялата биомаса

Противоположно на това, традиционното отглеждане и добивът на рибено масло се свързват с отрицателни последици за околната среда. Мащабният промишлен риболов, насочен към видове като аншоа и сардини за производство на масло, може да доведе до прекомерен улов и да наруши морските хранителни мрежи. Чрез премахването на значителни количества от тези риби се нарушава деликатният баланс на екосистемите, което оказва влияние върху хищниците, зависещи от тях за прехрана. Освен това процесът на извличане на рибено масло и използването му в производството на хранителни добавки  включва прекомерен улов и може да допринесе за унищожаването на местообитанията и хабитата. 

За разлика от това, крилът, като бързо възобновяем ресурс, обещава по-устойчива индустрия за добавки с омега-3, когато се управлява отговорно. Балансирането на хранителните нужди на човешките популации със запазването на морските екосистеми остава предизвикателство. Затова е необходимо наличието на строги разпоредби и инвестиции в изследвания както в индустрията за крил, така и в тази за рибено масло.

Какви са ползите от маслото от крил?

Хранителната добавка се откроява с уникален профил, предлагайки няколко ползи за здравето, които правят екстрактът от крил основополагащ. Богато на Омега-3 мастни киселини, фосфолипиди, холин и астаксантин, маслото от крил осигурява уникален набор от предимства за човешкото здраве:

  • поддържа сърдечно-съдовата система чрез насърчаване на здравословни нива на холестерол и намаляване на възпалението;
  • фосфолипидите в маслото от крил подобряват усвояването на Омега-3, като осигуряват по-ефективно доставяне до клетките; 
  • маслото от антарктически крил допринася за облекчаване на болките в ставите;
  • добавката има позитивен ефект върху зрението и черния дроб
  • холинът се свързва с когнитивни ползи, като поддържа мозъчната функция и паметта.

Включването на масло от крил в ежедневния режим не само поддържа цялостното благосъстояние, но също така предлага холистичен подход към сърдечно-съдовото, ставното и когнитивното здраве. Така продуктът става ценно допълнение към здравословния начин на живот

Krilixir следва да заема централно място в набора от хранителни добавки, част от всяка здравословна диета.

Заключение

Чистото масло от антарктически крил е уникална хранителна добавка. Тя се откроява със забележителния си състав от жизненоважни за организма нутриенти и с методите и способите, които се прилагат при добива и извличането му. 

Фитофарма и Aker BioMarine, компаниите, които стоят зад бранда Krilixir, залагат своята репутация и опит, за да предоставят на клиентите си най-качествения и полезен продукт. Така Krilixir се нарежда сред водещите екосъобразени и природощадящи брандове на българския пазар в предоставянето на чист антарктически крил до своите клиенти. 

Чрез Krilixir здравето, енергията, силата и спокойствието са гарантирани. Доверете се на бранда за вашия източник на крил - масло, което дарява живот. 

FAQ:

1. Какво животно е крил?
Крил е скаридоподобен зоопланктон, жизненоважен за океанската екосистема.

2. Къде се среща крила?
Крил може да бъде открит в студените води на Антарктическия океан.

3. Кое е по-добре, да консумирам крил или да приемам масло от крил?
Приемът на масло от крил има позитивен ефект върху човешкото здраве, като предлага множество ползи за сърцето, мозъка, черния дроб, зрението, ставите и метаболизма. Директната консумация (яденето) на крил е непопулярна на българския пазар, а продуктите, които го предлагат са скъпи и слабо достъпни. Чрез прием на масло от крил, чрез хранителни добавки, се гарантира максимална ефективност.