Как маслото от крил може да помогне за предотвратяване на мозъчните увреждания?

Ново проучване от Холандия откри връзка между консумацията на Омега-3 мастни киселини и предотвратяването на мозъчни увреждания в животните. 

Предполага се, че хранителни добавки, предназначени за целенасочено доставяне на LPC-EPA/DHA, получени от крил, могат да предпазят от неонатално хипоксично-исхемично увреждане на мозъка. Наблюдавано е, че краткосрочното добавяне на лизофосфатидилхолин (LPC), свързани Омега-3 мастните киселини, осигурява неврозащита при мишки. Това се случва чрез предотвратяване на увреждане на мозъка и загуба на миелин поради хипоксия-исхемия (липса на кислород и намалено кръвно поток).

Перинаталната асфиксия е водеща причина за хипоксично-исхемично (HI) мозъчно увреждане при новородени, което значително допринася за различни здравословни предизвикателства през целия живот и неонатална смъртност. „Доказано е, че неонаталното мозъчно увреждане намалява нивата на DHA в мозъка, което води до хипотезата, че добавките на DHA могат да смекчат този дефицит и по този начин да намалят риска“, обясни Лине Джонсен, старши вицепрезидент на Aker BioMarine. „Омега-3 мастните киселини EPA и DHA са част от специфична молекулярна структура (LPC), която улеснява натрупването на DHA в мозъка. Вярваме, че при регулярен прием на добавки, богати на Омега-3, има голям потенциал за смекчаване на мозъчно увреждане, както се вижда от това скорошно проучване.“

Проучването използва хранителни добавки, които съдържат в състава си масло от крил. DHA и EPA не могат да бъдат ефективно синтезирани в мозъка, те трябва да бъдат транспортирани през кръвно-мозъчната бариера (BBB) ​​чрез съставката MFSD2A. Тази съставка разпознава само естерифицирани DHA и EPA под формата на лизофосфатидилхолин (LPC). LPC транспортът е от решаващо значение за осигуряване на градивни елементи за образуване на неврони и регулиране на мембранния фосфолипиден състав. MFSD2A присъства и в други жизненоважни органи като например очите и черния дроб, което показва широките потенциални ползи от хранителния LPC.

В проучването, публикувано в Nutrients, учени от университета в Утрехт и Aker BioMarine Human Ingredients AS изследват потенциалните ползи от добавки с масло от крил в комбинация с терапия с мезенхимни стволови клетки (MSC) при новородени мишки с хипоксия-исхемия. MSC се счита за една от най-обещаващите съвременни терапии за неонатално мозъчно увреждане. Мишки, навършили 9 дни, са захранвани с масло от крил в продължение на седем дни, със или без MSCs, започвайки три дни след мозъчно увреждане.

Резултатите показват, че добавката от масло от крил значително намалява загубата на сиво и бяло вещество. Не се повишава обаче ефективността на терапията с MSC. Не са наблюдавани и функционални подобрения, което според изследователите може да се дължи на ограничения в дизайна на изследването.

„В обобщение, това проучване показва, че хранителните добавки с масло от крил в начален етап от живота могат да бъдат обещаваща стратегия за намаляване на неонаталното хипоксично-исхемично мозъчно увреждане чрез защита срещу увреждане на невроните и загуба на миелин, свързани с наранявания, предизвикани от оксидативен стрес“, каза д-р Каролин де Тейхе от университета в Утрехт, автор на изследването. „Ние също признаваме необходимостта от по-нататъшни изследвания на ефектите от масло от крил, включително дозите на лечение, времето и продължителността, за да се установи най-полезният режим на лечение.“

Продуктите с най-чисто и консистентно масло от крил, които се предлагат на българския пазар, са тези на бранда Krilixir. Те са достъпни в цялата аптечна мрежа, като могат да се добият и онлайн на krilixir.com