Как да открием качественото масло от крил?

Крил е скаридоподобен зоопланктон, който живее на рояци във водите на Антарктическия океан. Ракообразното е жизненоважен компонент от морската хранителна верига. Благодарение на този зоопланктон се добива и маслото от крил. Това се случва по определен начин, като уловът на крил е регулиран на международно ниво и се следи строго. 

Маслото от крил се класифицира като хранителна добавка, а не като лекарство по няколко причини. В повечето страни регулаторните агенции класифицират вещества въз основа на предназначението им. Маслото от крил се продава като хранителна добавка, защото допълва диетата и осигурява хранителни вещества, които може да липсват или да се консумират недостатъчно единтсвено чрез приема на храна с цел предотвратяване на заболявания. Лекарствата, от друга страна, обикновено се използват за лечение на заболяване или конкретна симптоматика. 

Хранителните добавки обикновено се смятат за безопасни за консумация, когато се използват качествени суровини с ясен произход и се приемат според указанията. Качественото масло от крил, подобно на други добавки, е безопасно, когато се приема в препоръчителните дози.

За какво да наблюдаваме, когато търсим качественото масло от крил?

За да открием най-доброто масло от крил, трябва да гледаме 2 фактора. Органолептично трябва да се наблюдава за цвета на маслото и миризмата му (добавката има характерен червен цвят и специфичната рибена миризма отсъства). 

Другият фактор е химичният състав. Необходимо е в показателите да присъстват съставките Омега-3, холин и фосфолипиди. които са полезни за здравето на сърцето, мозъчната функция и цялостното благосъстояние. Клинично доказани са потенциалните ползи за здравето, като есенциалните мастни киселини в хранителната добавка спомагат за намаляване на възпалението и подобряване на нивата на холестерола. 

Чистота, качество и екосъобразност

Чистотата, качеството и екосъобразността в хранителните добавки се определят от няколко елемента. Първи е т.нар. Международна комисия за опазване на морските живи ресурси на Антарктика (CCAMLR). Организацията е формирана през 1982 г. съгласно Системата на договора за Антарктика. Създаването й е провокирано от нарастващите опасения относно въздействието на търговския риболов върху морските ресурси на Антарктика, особено върху популациите на крил, които служат като критичен източник на храна за много видове в региона. Едно от най-значимите постижения на организацията е установяването на цялостен режим на управление на риболова на крил и извличането на масло от крил. CCAMLR играе решаваща роля в опазването на уникалната и крехка морска среда на Антарктида и насърчаването на устойчивото управление на нейните живи ресурси за бъдещите поколения. 

Другите два важни фактора са Marine Stewardship Council (MSC) и т.нар. „Еко улов“ (Eco Harvesting). MSC е организация, посветена на насърчаването на устойчиви риболовни практики и осигуряване на здравето на морските екосистеми. Чрез своята програма за сертифициране MSC оценява риболова въз основа на строги екологични стандарти, включително здравето на популациите на целевите видове, въздействието върху местообитанията и ефективността на практиките за управление. 

Еко уловът, известен още като екологично събиране, се отнася до методи за риболов или събиране, които минимизират въздействието върху околната среда и дават приоритет на устойчивостта. Този подход често включва използване на селективни риболовни съоръжения, прилагане на квоти или ограничения на улова и защита на уязвимите морски местообитания. За да може един продукт да предлага качествено масло от крил, то той трябва да съдържа сертификатите CCAMLR, MSC и Eco Harvesting. За българския пазар продуктите на бранда „Krilixir” отговарят на всички международни норми и сертификати за употреба. 

Дозировка

Дозировката и начинът на прием на продукти, съдържащи масло от антарктически крил, варират според специфичните нужди на потребителите. Препоръчителен прием на хранителните добавки на Krilixir е свързан с продължителен прием. 

За осезаем ефект се препоръчва  прием от най-малко 12 седмици, като в зависимост дали се говори за добавки за черен дроб, добавки за сърце, добавка за холестерол или хранителни добавки за зрение или метаболизъм се препоръчва 1 или 2 таблети дневно. Видими резултати се очакват след приблизително 4-ти месец. 

Под каква форма се приема маслото от крил?

На пазара в България хранителни добавки с масло от антарктически крил се предлагат под различна форма. Има течни продукти, продукти под формата на таблети или твърди капсули, екстракти с капки и гелове. Брандът Krilixir предлага масло от антарктически крил под формата на меки желатинови капсули, които е клинично доказано, че са най-щадящи за човешкия организъм, имат най-добрите свойства за усвояване и се приемат най-лесно. При меката желатинова капсула процесът по абсорбция в клетките е почти на 100%, като полезните вещества не се губят.

Цена

Цените на различните добавки могат да варират според това какво е количеството на маслото в даден продукт. В България цените варират между 30 лв. и 100 лв. Разликата произлиза от % на масло от крил в даден продукт, формата на добавката (дали е обикновена таблета, течно състояние, гел или др.) и марката. Тези фактори играят решаваща роля по отношение на качеството. 

Препоръчителната цена на продуктите на Krilixir варират между 75 лв. и 95 лв. като брандът предлага масло от крил в най-чистата му форма, с най-висок % концентрация, чрез меки желатинови капсули. Продуктите не съдържат консерванти и оцветители. 

Заключение

Продуктите, съдържащи масло от антарктически крил, е доказано, че оказват положително влияние върху здравето. Независимо дали човек търси добавка за бърз метаболизъм, хранителна добавка за черен дроб, добавка за холестерол с есенциални мастни киселини, хранителни добавки за сърце или лекарство за памет и концентрация, маслото от крил е необходима част от хранителния режим на човек, защото доказано подпомага на сърдечно-съдовата система, чернодробните функции, здравето на очите, ставите и мозъка. 

Продуктите на Krilixir съдържат най-качественото масло от крил именно поради своята чистота, съдържание на полезни вещества и внимание към детайла. Вниманието, което Фитофарма (компанията зад Krilixir) отдава върху екологичното производство, качеството на продуктите и грижата към клиента, ясно демонстрира, че брандът Krilixir има своето достойно място на българския пазар за хранителни добавки, съдържащи най-доброто масло от крил. 

FAQ:

  1. Кои са основните неща при избора на масло от крил?
    Маслото от крил трябва да съдържа необходимите за организма Омега-3 мастни киселини, фосфолипиди, холин и астаксантин.
  2. Как се добива маслото от крил?
    Маслото от крил се добива по екосъобразен и щадящ природата начин, като уловът на ракообразното е строго регулиран и се следи от редица международни организации.
  3. Колко струва маслото от крил?
    Цената на продуктите с масло от крил варират съобразно редица фактори (между 30 лв. и 100 лв.), като продуктите на Krilixir имат препоръчителна цена в диапазона между 75 и 95 лева.